Vicent Rocher, mestre de Vilanova d’Alcolea quan es celebrava el Premi Capla, ens ha escrit aquesta ressenya amb informació i records d’aquells temps ja passats.
Moltes gràcies!
Sabeu què va ser el Premi Capla?
Com podeu vore al retall de premsa del Mediterráneo (2 de març de 1974, pàgina 5), el I Certamen del Premi Capla se celebrà el 1974. Però… en què consistia este certamen? Bàsicament es tractava d’un concurs de dibuix i pintura a l’aire lliure organitzat per la “Caja de Ahorros y Monte de Piedad” de Castelló en el qual participaven joves d’ambdos sexes entre 7 i 15 anys d’edat que cursaven estudis a la nostra província i que (en un principi) foren titolars de qualsevol compte d’estalvis de l’entitat organitzadora.
Fixeu-vos en l’evolució dels color, la caixa la mateixa, però l’entitat organitzadora sofreix molts canvis: Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Castellón, Caja de Ajorros de Castellón i Bancaja. Tot això es pot veure en els colors de diferents edicions que Laura ens ha deixat.
Logo (actualment caducat) de la Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Castellón.
Informades totes les escoles, l’èxit va ser aclaparador. Durant totes les edicions, milers d’escolars es van desplaçar a Castelló per participar-hi fins la dècada dels 90 en que va deixar de convocar-se.
Portada de la II Convocatòria al Premi.
La cosa funcionava així.: cap a les darreries del mes de gener, o ja al febrer, es feia la convocatòria i la corresponent inscripció (a l’oficina local) de la Caja de Ahorros per poder participar. Un diumenge del mes de març acudíem tots a Castelló al lloc que se’ns indicava (cosa que es feia el mateix dia o un dia abans) i amb una làmina a la mà i els estris que ens lliuraven, tots a dibuixar! Per tal de facilitar el desplaçament, varis autobusos recorrien les escoles per replegar el personal i tambe cabia la possiblitat d’anar amb el cotxe dels pares.
La participació va anar fent-se més i més multitudinària fins que en la vuitena edició (1981) la premsa va informar que més de 10.000 escolars van acudir per dibuixar el Parc Ribalta.
Al certamen següent, 1982, va caler fer ja una preselecció als centres per tal que no s’ajuntara tanta gent a Castelló i la faena del jurat no fora tan feixuga. De la mateixa manera els premis augmentaven la qualitat amb un lot de llibres i inclús lots per als centres de pertinença dels i de les galardonades.
Amb les obres seleccionades de la fase final es feia, posteriorment, una exposició quedant els dibuixos en propietat de la “Caja de Ahorros”.
Convocatòria per a la 12a edició del Premi Capla
Convocatòria per a la 13a edició del Premi Capla
Diploma d’honor concedit a la fase Provincial a la 13a edició del Premi (Alfredo).
El Port, el Santuari del Lledó, la platja del Pinar, la plaça Major, l’avinguda Rei en Jaume, la porta del Sol, etc., etc., foren llocs escollits perquè es manifestara la mà artística dels escolars de tota la província de Castelló.
D’entre eixos milers de participants, no podia faltar l’alumnat de Vilanova.
Com recordo el premi Capla?
Com recordo el Premi Capla? El curs 1986-87 vaig començar a treballar a Vilanova i el Capla era ja una cita anual consolidada dins del calendari d’activitats extraescolars dels diferents centres.
El curs 1987-88 vam participar al premi Capla i la primera fase es va decidir sobre un dibuix del Peiró local. Com encara conservo l’acta d’este 16é certamen del premi Capla, puc dir que els i les guanyadores locals per anar després a Castelló (entre 36 alumnes) foren:
- De 1r d’EGB: Jorge Roig Martínez.
- De 2n d’EGB: Javier Montañés Ebrí.
- De 3r d’EGB: Carlos Renau Bort.
- De 4t d’EGB: Silvia Borrás Rambla.
- De 5é D’EGB: Ivón Faulí Grau.
Esta acta fou entregada a Francisco Forés, aleshores director de la “Caja de Ahorros”, el qual la va redirigir a la seu de Castelló.
Acta del Col·legi Públic Extramuros de Vilanova d’Alcolea amb els premiats locals de la 16a edició.
Tinc constància que vam seguir participant les edicions 17.ª, 18.ª, 19.ª i 20.ª, però no puc assegurar ja qui va ser l’alumnat guanyador. Igual podem trobar qui conserva el corresponent diploma i inclús els estris de dibuix!
Si voleu compartir amb nosaltres els records d’aquells dies, només heu de deixar els comentaris.
asdfasdf adsfa sdf
qwerty qwerty
Buenas tardes
Porque se le llamó Capla?
Sabéis de dónde viene el nombre?
Mil gracias
Hola Amaya,
Pensamos que es por CAstelló de la PLAna: CAPLA, pero no tenemos confirmación.
¿Tienes una opción mejor?